top of page

Är du närvarande?

Det är måndag kl 9 och du sitter i dagens första möte. Utifrån det osäkra världsläget har ni har fått signaler från era kunder att de kommer behöva minska sina beställningar och nu behöver ni besluta om hur ni ska prioritera framåt, vilket kommer påverka din organisation.


Du borde således lyssna engagerat och ta en aktiv roll i diskussionen och även föreslå några konkreta åtgärder, men du kan inte förmå dig att fokusera, än mindre att omsätta det som sägs i några vettiga slutsatser. Dina tankar går istället till morgonens militäraktion att få ungarna till skolan och du får lite ont i magen när du tänker på hur du höjde rösten.


Obehagskänslan och stressen ökar när du inser att hela dagen är full med möten (varav några du gärna skulle slippa) och du ser framför dig hur kvällen kommer spenderas framför datorn och din fulla mailkorg, istället för med din familj. Det blir nog att avboka lunchträningen och äta framför datorn.


Du tittar dig omkring. Det verkar som att några av kollegorna är i samma sits. När mötestiden är slut har ni fortfarande inte fattat något beslut. Bara delat ut nya actions och bestämt att ta ett nytt grepp nästa vecka.


Känns detta igen?


Vad hade utfallet istället blivit om både du och dina kollegor hade varit fullt närvarande?


Full närvaro ger mental skärpa och bättre förutsättningar att fokusera och därmed fatta välgrundade beslut.


En fotbollsspelare som skjuter ett vristskott och siktar på krysset använder bara de muskler som krävs för just den rörelsen och fokuserar på målet. I denna sekvens finns det inte utrymme eller behov att tänka på vad hon eller han ska äta till middag eller älta den osjysta tacklingen 5 minuter tidigare. Det gäller att släppa taget om det som är oviktigt för stunden och fokusera på det man behöver för att lösa uppgiften här och nu.

Likadant är det i näringslivet!


Hur känns det att vara fullt närvarande?

Det känns säkert olika för olika människor. För egen del är det ett tillstånd av nyfikenhet, skärpa och livfullhet. En känsla av att vara kapabel och ha tillgång till alla sinnen och att känna mig fysiskt stark.

Resultatet av att vara närvarande på jobbet är utan tvekan bättre prestation, beslutsförmåga och en mer engagerad och kompetent ledare som lyssnar och blir bättre på att coacha sina medarbetare. Så var det i mitt fall.


Jag hade gått igenom en tuff period och förlorat min pappa i cancer. Jag hade fått en ny spännande ledarroll på jobbet höll på att bygga upp ett team, men upplevde att jag hade fastnat i ett läge där jag inte kände mig så skarp som jag brukar. Det kändes lite som ett filter där jag inte fick tillgång till den energi eller höjd som jag är van vid. Träning, som hade varit mitt primära verktyg för att finna energi, gav inte längre samma resultat. Kroppen var inte riktigt med. Motivationen svajade. Känslan var frustrerande och jag började tvivla på min egen förmåga. Lyckligtvis fanns det hjälp att få!


Hur blir du närvarande?

För att vara närvarande krävs emotionell, mental och fysisk balans. Alltså hela du! Man behöver nödvändigtvis inte gå igenom en kris för att tappa balansen och skärpan. Det räcker med att något av ovan system halkat efter. Mental och emotionell stress, såsom självtagna blockeringar, stressiga situationer på jobbet eller problem i en relation, är vanliga anledningar, men en stressad kropp och fysisk obalans sänker också din arbetsprestation, även om du inte arbetar som fotbollsproffs.


Alla ”problem” kanske inte försvinner och du kommer inte ifrån livet med krävande vardagslogisitik och mycket på jobbet, men genom att anta ett nytt sätt att förhålla dig till verkligheten och genom att arbeta med alla plan (mentalt, emotionellt och fysiskt), kan du ge dig själv bättre förutsättningar att hantera verkligheten och prestera bättre.


Börja med att förstå dina blockeringar! Vad är det som stoppar dig från att vara den du vill vara?

  • Emotionell balans: Att kunna börja kontrollera sina tankar och föra en positiv dialog med sig själv är ett viktigt steg att reducera och bli av med sina blockeringar och stärka din självkänsla

  • Mental balans: Genom att öka din hjärnas kognitiva förmåga kan du bli mer skärpt, öka din självkännedom och självinsikt och bli mer kreativ, såsom att hitta nya lösningar och vägar på problem.

  • Fysisk balans: Fysisk träning bygger mental styrka och ger dig kraft och kontroll i ditt liv. Varje gång du förbättrar din fysiska prestation, bryter du dina självpåtagna blockeringar och bygger en hälsosammare relation till dig själv samt mod att utmana dig själv ytterligare. Att förstå din kropp och tanka den med rätt bränsle och rätt återhämtning stärker dig ytterligare.

Det har visat sig att närvarande individer och organisationer presterar och mår bättre! Om du är nyfiken på att veta mer och hur du och/eller din organisation kan arbeta med detta, kontakta gärna mig sara@holiyou.se eller Maxi, carl@me-maximilian.com



52 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page