top of page

6 knep för att stärka din hälsa i sommar

Uppdaterat: 29 juni 2022

Den svenska sommaren är fantastisk men kort. Därför är det extra viktigt att vi passar på att njuta av såväl värme, umgänge, roliga aktiviteter och god mat. Att få njuta och koppla av är lika viktigt för din hälsa som att träna och äta näringsrik mat. Visst spelar kost och träning en stor roll för vår hälsa. Om du legat still på stranden, ätit glass och druckit vin varje kväll kommer du med stor sannolikhet märka av det i form av viktökning och energidränage, men det finns många fler aspekter att ta hänsyn till för att nå dina hälsomål!


Hur kan du se till att du förbättrar din hälsa i sommar snarare än förvärrar den och får mer energi till hösten?






Tips 1 - Prioritera sömnen


En trött kropp fungerar inte särskilt väl. En god natts sömn ger kroppen möjlighet att återhämta sig både fysiskt och mentalt. Även om det är semestertider, försök att lägga dig innan 23.00 och få 7 timmars sömn per natt.


Tips 2 - Drick mycket vatten


En människa bör få i sig 0.033 l ggr kg kroppsvikt per dag, ca 2 liter. Vid varmare dagar och träning, ännu mer. Vatten hjälper bland annat till att rena kroppen från toxiner och transportera näringsämnen i kroppen. Om du har barn, var extra uppmärksam på deras vätskeintag. De blir lätt uttorkade. Min son svimmade ett par gånger förra sommaren under ett par varma och soliga dagar. Så vatten, solskydd och keps på hädanefter!



Tips 3 - Var nyfiken och lek mera


Släpp mobilen, skratta och lek!


"Att leka är helt enkelt inte någon lyx vi tar oss för när tiden finns utan en nödvändighet för vår utveckling av empati, social altruism och andra beteenden som gör oss mer motståndskraftiga mot stress. Leken gör vår hjärna och våra sinnen flexibla och hjälper oss att adaptera till förändring i en oförutsägbar värld."


Tips 4 - Rör på dig varje dag


Att röra på dig varje dag är viktigt för både humöret och kroppen. Kroppen behöver inte semester från träning ;-)

  • Avsätt minst 30 minuter till medelintensiv till intensiv rörelse 2-4 dagar i veckan. Gärna styrketräning.

  • 8000 steg per dag

  • Tillbringa mindre tid sittande. Läs min blog om NEAT för mer uppslag.


Tips 5 - Stress management


Att arbeta med stresshantering och utöva olika avslappningsformer såsom meditation, tai-chi eller mindfulness är fantastiskt bra att lära sig. Speciellt i ett samhälle där vi ständigt är uppkopplade och där vi har svårt att släppa taget om mobilen. En ständigt stressad kropp ägnar sig exempelvis inte åt matsmältning och fettföränning och sätter käppar i hjulet för mental skärpa och kvalitativ sömn.


Jag brukar göra lite stretch eller lyssna på avslappning och fundera på 3 saker som har hänt under dagen som jag är glad över.


Testa 20 minuter varje dag och känn skillnaden!


Tips 6 - Ät mer ekologisk och näringstät mat


Att äta ekologiskt, närodlat och kött och ägg från frigående djur är inte bara för djuren och miljön. Denna mat innehåller mer näring och mindre toxiner. På sommaren har vi ofta mer tid att laga mat från grunden, vilket är fantastiskt eftersom processad mat, såsom halvfabrikat, innehåller många ämnen som gör jobbet tufft för mage och tarm och är framställd på sätt som inte är särskilt hälsosamma för oss.


Att äta så paleo-likt som möjligt ger bra förutsättningar för kroppen att rena sig och få i sig mycket näringsrik mat.



Lev väl och var snäll mot dig själv!


Att ta hand om din hälsa i sommar är alltså inte särskilt jobbigt eller tråkigt. Det handlar inte om pekpinnar utan att göra saker som är lustfyllda, rogivande och att göra så bra och goda val som möjligt, trots frestelser. Självklart ska vi kunna unna oss lite glass och vin emellanåt! Tänk 80-20 regeln; Att göra rätt 80 % av tiden och resterande 20 % får man tänja på gränserna. Om en dag inte blev som du hade tänkt dig, gå vidare och fokusera på nästa dag!


Tack för att du tog dig tid att läsa! Njut av sommaren!


//Sara


143 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page